SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ KPSS ALAN BİLGİSİ TESTİ


1. ALAN BİLGİSİ TESTİ

        a - ) TARİH                                                                          %30
        b - ) COĞRAFYA                                                               %20
        c - ) SİSAYET BİLİMİ                                                          %8
        d - ) DİĞER SOSYAL BİLİM ALANLARI                       %24
Sosyal Bilgilerin Temelleri, Sosyal Psikoloji, Arkeoloji, Antropoloji, Sosyoloji, Felsefe, Ekonomi, Bilim Teknoloji ve Sosyal Değişme, Günümüz Dünya Sorunları, Sanat ve Estetik, İnsan İlişkileri ve İletişim, Sosyal Proje Geliştirme
2. ALAN EĞİTİMİ TESTİ                                  %20
HANGİ KONUDA NE SORULUYOR?
Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinin sınav kapsamı oldukça geniş tutulmuştur. Bununla birlikte adaylar düzenli bir çalışma sistemi ile bütün konular hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Tarih konuları çerçevesinde İlk Çağ medeniyetleri, uygarlık tarihi, İslam Tarihi, İlk Türk İslam Devletleri, Anadolu Beylikleri Osmanlı Devleti Kuruluş, Yükselme, Duraklama ve Dağılma dönemleri, Türkiye Cumhuriyeti tarihi konularına çalışılmalıdır. İslam kültür ve medeniyeti, Osmanlı Devleti kültür ve medeniyet özellikleri kavranmalıdır.
Coğrafya konuları çerçevesinde evren ve dünya, kartoğrafya, koordinat sistemi, topoğrafya, klimatoloji, hidroğrafya, toprak ve bitki coğrafyası,nüfus ve yerleşme coğrafyası, göçler, siyasî coğrafya, insan ve doğa etkileşimi, ekonomik coğrafya konularına çalışılmalıdır. Bu bağlamda ayrıca siyasî coğrafya konuları içinde yer alan devletler, devletler arası güç mücadeleleri, çeşitli paktlar ve birlikler öğrenilmelidir.
Türkiye Coğrafyası ayrıntılarıyla bilinmeli, Türkiye’nin yer şekilleri, bitki örtüsü, yer altı ve yer üstü zenginlikleri, akarsuları, iklim özellikleri, Türkiye’de hayvancılık, ulaşım, ticaret ve sanayi konuları kavranmalıdır.
Siyaset Bilimi kavramları, devlet türleri, siyasal sistemler ve ulusal-uluslararası siyasal örgütlenmeler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
Sosyal Psikoloji kavramları, çalışmaların tarihçesi, sosyal grup ve birey ilişkileri bilinmelidir.
Arkeoloji ile ilgili olarak temel kavramlar, çalışmaların tarihçesi ve temel arkeolojik dönemlere ve yöntemlere çalışılmalıdır.
Antropoloji çalışmalarının tarihçesi, temel kavramları, temel arkeoloji kuramları kavranmalı, çok kültürlülük üzerinde durulmalıdır.
Sosyolojinin kısa tarihçesi bilinmeli, temel kavramları öğrenilmeli ve alt dalları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
Felsefenin amacı, konuları, bilgi, eğitim felsefeleri, etik, metafizik felsefe ve temel felsefe kuramları incelenmelidir.
Makro ve mikro ekonomi kavramları, bu kavramların kapsamları, temel ekonomik kavramlar bilinmeli güncel bilgilerle öğrenilenler pekiştirilmelidir.
Çağdaş sanat akımları kısaca gözden geçirilmeli, temel kuramlar bilinmeli, estetik konusu hakkına fikir sahibi olunmalıdır.
Günümüz dünya sorunları ile ilgili olarak, çevre, enerji, terör sorunları, obezite, kıtlık, insan hakları gibi temel sorunlar öğrenilmelidir.
Sosyal proje döngüleri incelenmeli, proje planlama aşamaları kavranmalıdır.
Alan eğitiminde ise sosyal bilgiler programları bilinmeli, temel kazanımlar gözden geçirilmeli, özel öğretim yöntemleri ile birlikte müze eğitimi, kronolojik bilinç oluşturma, çevre bilinci kazandırma yöntemleri gibi konular üzerinde durulmalıdır.


SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 2013 ALAN SORULARI İÇİN : TIKLA


SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 2014 ALAN SORULARI İÇİN : TIKLA


SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 2015 ALAN SORULARI İÇİN : TIKLA


ÖSYM ÇIKMIŞ SORULAR


Farklı bir alanda kendini geliştirmek istiyenler için ( Polis, Astsubay, Teğmen) hazırlanmasına yardımcı  olabileceğini düşündüğümüz önceki yıllarda çıkmış olan ( JANA, JANU, PMYO, KPSS(ÖNLİSANS)) soruları aşadaki linklerden ulaşabilirsiniz.

JANA : TIKLA

JANU : TIKLA

KPSS (Lisans - Önlisans - Ortaöğretim)  : TIKLA

PMYO : TIKLA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder